helló Eger!

közélet, politika, művészet, kultúra, sport, kényes dolgok, kínos történetek - szóval Eger. Néha komolyan, néha pedig egyáltalán nem. Ha van egy jó sztorid - jöhet!

Facebook

Címkék

afora (1) agora (1) agria agora (2) agria volán (2) áremelés (1) ász jelentés (1) badora dance company (1) bárány uszoda (1) belváros (2) bérlet (1) bíboros (1) biomassza (2) biomassza fűtőmű (2) blaskó balázs (3) bognár ignác (1) bor (1) cheb (1) csarnó ákos (1) császár zoltán (3) dobó kardja (1) dobó szobor (1) dobó tér (2) dr. csarnó ákos (1) dr. kovács luca (1) dr bánhidy péter (1) dr bárány attila (1) egal (3) eger (35) egri (1) egrix (1) egri hegyközsség (1) egri magazin (1) egri önkormányzat (1) evat (1) evat zrt (2) fc (1) fidesz (6) foci (1) gárdonyi géza színház (1) gyurcsány ferenc (1) habis lászló (6) helloeger blog (1) helyreigazítás (1) jégpálya (1) jobbik (2) jövő (1) juhász mihály (2) jung lászló (1) kiszámíthatóság (1) kocsis zoltán (1) költségvetés (1) költségvetési és gazdálkodási bizottság (1) környezetvédelmi hatástanulmány (1) köszöntő (1) kovács géza (1) közgyűlés (1) lista botrány (1) lmp (3) lopás (1) lugosi dénes (1) magyar dal napja (1) martonné adler ildikó (1) más (1) megyeháza (1) menetrend (1) misi (1) misz mihály (1) mszp (3) műjégpálya (2) nagy istván (1) olimpia (1) önkormányzat (1) pál györgy (2) pénzügyi és ügyrendi bizottság (1) pozsony (1) protovinné zsilinszky erzsébet (1) rátkai attila (1) rázsi botond (3) saárossy kinga (3) sós istván (1) sós tamás (1) szeleczki jános (2) szelektív hulladék (1) szelek szárnyán (1) szocialisták (1) szolidaritás (1) szúnyog köz (1) szuret (1) tánc (1) távhő (1) távhődíj (1) terry black (1) tervpályázat (1) tóth istván (2) tüntetés (1) urban legends (1) vancsa miklós (1) várkonyi györgy (2) városi legendák (1) végvári vitézek (3) zöld (1) Címkefelhő

2012.10.09. 15:03 Egri Ámpír

Családi ügyeink a magánügyeink


cosa-nostra.jpg

Előre szólunk, hogy ez meredek lesz és hosszú. Mert van egy városka, és talán Móricz Zsigmond Rokonok műve is itt játszódott, de talán nem változott semmi e nagy magyar ugaron, mert akár ma is játszódhatna. Nem ragozzuk, most is játszódik.

Elég csak egy ici-picit mélyebbre túrni az utóbbi idők eseményeiben és máris egy elborzasztó kép kerül elénk. Egerben is megy a fúrás-faragás, a vargabetűk, a hátbatámadás és egymás gáncsolása. Csak éppen erről az átlag egri semmit nem tud. Nem szabad tudnia, mert kedvenc politikusaink, vezetőink rossz színbe kerülnének. És nem szabad megtudni szélesebb köröknek sem, mert akkor az érdekek sérülnek és esetleg nem lehet tovább játszani a jófiúsat és megbukik a sikerpropaganda és akkor az a vég.

Mégis, hogyan lehet az, hogy a város színháza igazgatójának felesége egyben alpolgármester is?  Rendben, előbb volt feleség, és előbb  volt alpolgármester asszony, mintsem a férj színidirektor, de nem volt egy percig sem probléma átlépni etikai kérdéseken. Egyrészt  maga mondta, hogy nem fog színészkedni, másrészt minden felnőtt korú ember tisztában kell legyen azzal, hogy egy önkormányzatban az alá-fölé rendeltségi viszonyoknál legalábbis pikáns a férj-feleség kapcsolat. Főleg, ha az alpolgármesterség a kulturális területekre terjed ki elsősorban. De ez nyilvánvalóan sem őket, sem a kinevezőiket nem zavarja. Kicsi hab a tortán, hogy a családi vállalkozás annyival előrébb tart, hogy még a gyermek is a színházban kapott munkát, de családon belüli kérdéseket tényleg ne feszegessünk. Versfelmondás és színházi próba rendben van, de a Székhelyi-ügyben tőle egy szót sem hallottunk a magyar kultúra védelmében. Értse ezt mindenki a saját szája íze szerint, de a csend mindennél többet mutat. Alpolgármester asszonyunk is csak sunyin hallgatott, a háttérből viszont osztja az észt.

Aztán itt a színházigazgató úr, mint önmaga. Kész szerencse, hogy van, és bármennyire szeretnénk elfogadni, hogy nem ő, és színházvezetői képességei miatt került leszálló ágba a Gárdonyi Géza Színház, nehéz nem elvonatkoztatnunk.  Itt a legutóbbi eset, tessék, lehet érdeklődni, hogy mégis ki miatt, kinek a bosszúhadjárata miatt kellett milliókat fizetni egy táncosnak, akit korábban sikerült elkergetni ebből a városból? Mindegy is, nem? Jöttek újak, a régieket meg elfelejtjük. Egyébként pedig a per magánügy.

És máris itt a következő játékos, illetve duett. Mégis hogy lehet az, hogy egy polgármester és a város jegyzője, ha nem is jegyben, de együtt járnak? Senkit nem zavar ez a helyzet? Illedelmesen elfordulunk, hisz ez mégiscsak magánügy? Egy ilyen kapcsolat nem befolyásol alapvetően semmilyen városházi vagy önkormányzati folyamatot? Dehogynem, mindjárt látszani is fog.

Helyben vagyunk a Székhelyi-üggyel. Nézzük vezetőink gyönyörű leszereplését. Az ügy nyomán a polgármester nem észlelte vagy nem jelezték neki, hogy mekkora baj lehet ebből.  Megpróbálták elsinkófálni az ügyet, ehelyett elbénázták. A Művészetek Háza vezetője és jegyzőasszony jóbarátok. Ez magánéletben is rendben lenne. Művészetek Háza vezetőnője és az EVAT vezetője, nemzetes kapitány urunk is a puszta barátságnál erősebb kötelékben vannak. Kapitány urunk ládd, egyszerre lokálpatrióta, meg fertálymester vezető, meg még ki tudja micsoda. Miután mindenki kizsidózta magát kedvére és az ukáz is megérkezett fentről, hogy a kapitány érdemei elismerése mellett távozhat, a kapitány kiterítette lapjait. Barátság és harcos évek ide vagy oda, úgy megfogta mindenki egymás farkát rágörcsölt kézzel, hogy nem tudják elereszteni a mai napig. Jött is az ellencsapás, hogy rendben, ha velem packáztok akkor én viszem a pereputtyot, fertálymesterestűl meg lokálpatriótástúl. De az ügyben nem csak ők itt a díszvirágok. Vannak itt a sötét lyukak mélyén csendben meghúzódó további szereplők, akik legszívesebben a sötétben is maradnának. Egyszerű porhintés az, hogy egy bizottsági elnök lemond és otthagyja a bizottságot, mert ehelyett úgy kellett volna kirúgni a testületből, maguk közül, pártból  (KDNP-ből), hogy a lába nem éri a földet, ehelyett egy-két millió a pártkasszába vándorolt, szék megmentve, és lássatok csodát, új iroda várja a tisztelt egrieket a Vörösmarty úton. De ott a másik sötétben bujkáló, az igazi kavaró, a polgári körös. Na aztán ő is jól bemattolta a polgármesterünket. Ha úgy alakul, akkor az a csapat is szépen kihátrál a polgi mögül, és akkor ennyi is lett volna a történet.

Említetteken kívül még egy idősebb alpolgármester és egy-két  képviselő is beszállt tavaly a letiltásba, de erről sem tud a közvélemény. Égtek a vonalak, forrósodott a helyzet, csak éppen senki, senki nem volt annyira tökös, hogy a sarkára álljon és azt mondja, hogy elég!

Aztán itt időközi választás kérdése is. Lemond a képviselő? Nem mond le? Vele aztán ne taktikázzon senki, még a Fidesz se húzzon ujjat vele, mert szól apunak, aki a Lokálpatrióták fő alakja, aztán lesz forrásmegvonás meg kerékpárút letiltás. Jön amonnan is, hogy nem kellene nagyon zavarni a gyereket, nem éppen most szállt füstbe évi 20-30000 tonna fára kötött szerződés? Nem lesz biomassza fűtőmű Egerben, így nem lesz kinek eladni a fát, így nem lesz támogatás sem. Szóval legyen ez a lemondás  a gyerek magányügye, jó?

Tisztelt olvasók, tisztelt egriek!

Ez folyik Egerben, ilyen pitiáner összefonódások és kapcsolati hálók fojtják meg városunkat. Nem akarunk tanácsokat adni a jövőre, de tényleg így kell ennek lennie? Ez a normális?

Ja és van folytatás.

Szólj hozzá!

Címkék: eger önkormányzat


2012.08.01. 08:40 Egri Ámpír

Nagyszerű verseny: egymásra mutogatásban érem!

pal_sos.jpg

Köszöntöm az Olimpia eseményeit követőket. Ma ismét hazai érintettségű politikusok versenyeznek, így mi is ott vagyunk. Ma két versenyzőnk, Pál György szocialista képviselő és Sós István alpolgármester mérettette meg magát a ringben, egy régi, nemes hagyományokkal bíró sportágban - az egymásra mutogatásban!

Nagyon vártuk ezt a pillanatot, hiszen mindkettőjükben buzog a tettvágy. Az egyikben azért, mert már nincs a városvezetésben, a másikban talán azért, mert kirúgatta Pál a jó kis állásából. Feszültség, személyes indíttatás, ezek a legjobb gyúanyag egy meccshez. És igen, máris kezdődik!

- Amikor Sós alpolgármester úr volt...

- Emlékezzen Pál képviselőtársam, hogy amikor négy évvel ezelőtt...

- Ez nem igaz, mert amikor Ön néhány éve még...

- Ezt Önnek jobban kell tudnia, hiszen ott volt, így aztán...

Nem hiszünk a szemünknek! Hihetetlen küzdeni akarás, a másik megsemmisítése és belealázása a padlóba. Micsoda küzdőszellem, igazi jó példával járnak az egriek előtt. Ezek már szinte szeretik egymást, ahogy folyamatosan egymással "keringőznek". Ismerik egymás mozdulatait, reakcióit, így alaposan fel is tudnak készülni egymásból.

A küzdelem kiegyenlített, Sóst csak a frakció együttérzése menti meg a bukástól. Érzi maga is, hogy ez nem igazi győzelem, rá is néz Pálra. Magasztos pillanatok ezek, egymás szemébe néznek, megtörténik a kézfogás. Két év múlva találkozunk, és elkaplak! - ezek a gondolatok manifesztálódnak. Ezek még küzdeni fognak egymással! Pál végül rezzenéstelen arccal figyeli, ahogy Sós nyakába kerül az érem.

Brávó!

Szólj hozzá!


2012.07.30. 18:59 Egri Ámpír

Ma Habis lép ringbe az Olimpián!

habis_1.jpgA polgármester igazi régi motoros, így olyan sportágakban indul a Politikus Olimpián, mint az igazi mestereket követelő kitérés, halogatás, tökölés illetve politikai öttusa! Nézzünk magunkba és lássuk be: Egerből egyszerűen nincs jobb versenyző, aki 100%-osan tudna képviselni minket! Olyan eredmények fűződnek Habis polgármester nevéhez, mint az AGORA bukása vagy éppen a belvárosi rekonstrukciós munkálatok alapos késedelme. De nézzük, hogy politikusunk mire jut a politikai öttusában!

Aki nem tudná a politikai öttusa öt részből áll, egyenként kell megméretkezni az egyes sportágakban, mint médiakezelés, ellenzék kezelése, támadás, megúszás és vesszőfutás. Habis László erős felkészülési idény után, a parlamenti patkóbeli csatározásokban is edződve jutott ki a versenyre. Büszkék lehetünk teljesítményére, kérünk is mindenkit, hogy szívből szurkoljon. Nézzük is, hiszen épp most lép a pályára!

Igen. Habis alaposan küzd a közvéleménnyel, jól használja a Városi Televíziót és az Egri Magazint is. Mondhatnánk azt is, hogy telitalálat, ahogy manőverez és használja a médiát, csak az a baj, hogy néha rossz hírek is előkerülnek. Nem baj, jöhet a vizsgálat! Legutóbb is, milyen ügyesen megoldotta a Rádió Eger problémát, emlékszünk? Végül tűrhető eredménnyel jön ki a megmérettetésből, de nincs ideje pihenni, mert az ellenzék kezelésére komoly erőtartalékjait kell megmozgatnia.

De mit neki Pál György, Bognár Ignác vagy dr. Csarnó? Ezeket reggelire megeszi... De várjunk csak! Ho-hóóó, Császár Zoltán ugrik elő! Ez nagyon kemény! De jönnek újak, nézzék csak. Egyre sűrűbben jönnek a lakossági felszólalások, jaj de kellemetlen. De ez sem baj, hisz nemsokára megszűnik a felszólalás intézménye. Ez aztán mesteri! Igen, ilyen egy igazi küzdő!

Támadásban legendásan visszafogott, ezt ellenfelei is jól tudják, azonban finom riposztokkal kezeli Pál György játékostársát, valamint molyirtóval a sürgősségi indítványokat. Megy ez, nem kell aggódni. Habis most átmenetileg kicsit visszaesett, de a két utolsó sportágban még erősíthet, sőt egyenesen átveheti a vezetést!

És igen! Az előzetes várakozásoknak megfelelően Habis László jól megúszta. Már megint. Interpelláció? Kérdés? Rossz hírek? Letelefonálgató képviselők? Bukott 100 millió? Semmi. Egyszerűen lepattan róla, mintha mi sem történt volna. ilyen egyszerűen nincs, a szemünknek alig hiszünk! A kérdések elől kibújik, megmagyaráz, nemhiába bíztunk benne. Könnyeinkkel küszködünk, de tényleg, hogy mennyire nem lehet felelősségre vonni őt. Persze ehhez kell némi belső indíttatás, hogy ne is vegyük figyelembe a kétkedőket, de hát ez a sport... Egyszerűen nincsenek szavak.

Az ötödik sportág a legnehezebb, ide igazi férfi kell. Éppen ezért is mondta vissza Csákvári képviselő a megmérettetést, mert ő nem bírta volna a vesszőfutást. Ennek a sportágnak a legnagyobb szépsége abban van, hogy ha esetleg a megúszás jól sikerülne, annál nagyobb lesz a vesszőfutás! És láthatjuk is, amint kis segítséggel, de Lista-ügyben már bizonyított. Csak a kezünket dörzsölhetjük, hogy mi vár rá, ha pl. a belvárosi rehabilitációs program tovább késik.

Jó kis sport ez!

Kitérésből, halogatásból és tökölésből a következő napokban láthatjuk küzdeni. Hajrá!

Szólj hozzá!


2012.07.29. 22:10 Egri Ámpír

Egri Képviselők a Politikus Olimpián!

Erős csapattal készültek az egri városanyák és városatyák az I. Politikus Olimpiára. Több sportágban és csapat szinten is részt vesznek az egriek a rangosnak tűnő versenyen. Nagyon várjuk az összecsapásokat, szakértőket is kérdeztünk az esélyekről. A szakértők szerint Halogatásban, Kitérésben és Tökölésben várható elsősorban érem, de ellenzéki képviselőink meglepetéssel is szolgálhatnak nekünk.

Íme az egri csapat:

olimpia_eger.jpg

Balról jobbra (sportág)

Császár Zoltán - nagyotmondás

dr. Csarnó Ákos - csel-gáncs

Pál György - egymásra mutogatás, csúnyán nézés

Saárossy Kinga - csúnyán nézés

Orosz Lászlóné Ibolya - vesszőfutás, letelefonálás

Habis László - pol. öttusa, tökölés, kitérés, halogatás

Sós István - egymásra mutogatás

Csákvári Antal - egymásra mutogatás, múltidézés, letelefonálás

Jung László - csendkirály

Fidesz/KDNP/Lokálpatrióták - tökölés (csapat)

Szólj hozzá!

Címkék: eger olimpia


2012.05.17. 18:02 Egri Ámpír

Lista botrány: egri nők

Szólj hozzá!

Címkék: eger lista botrány


2012.02.22. 11:30 Egri Ámpír

Új volán menetrend Egerben

Az új menetrend itt és itt érhető el.

Szólj hozzá!

Címkék: eger menetrend agria volán


2012.02.19. 13:22 Egri Ámpír

Agora...folyamatos, befejezetlen múlt idő

Hát fogalmam sincs mi lesz a magyarázat.

Részletek itt olvashatók.

Szólj hozzá!

Címkék: eger agora agria agora


2012.02.06. 19:47 Egri Ámpír

Tüntetések Egerben is

De hol vannak a többiek? Hol vannak a tömegek? ÉS hol vannak az ellentüntetők?

Szólj hozzá!

Címkék: eger tüntetés


2011.12.17. 21:24 Egri Ámpír

Terry Black Egerben tüntetett

 Az országos megmozdulás részeként kormányellenes tüntetés volt szombaton Egerben. A Líceum előtti téren a Szolidaritás Mozgalom egri csoportja skandálta a miniszterelnök távozását kissé udvariatlanul követelő felszólítást.

 

 

foto: diakep.blogspot.com

A már ismerős arcok között sokak meglepetésére Terry Black is ott volt. A (hmm.. most nem tudjuk, milyen foglalkozásával vagy ismertető jegyével utaljunk az alanyra) vendég a "Kenyeret munkát!!!!" feliratú táblával hasogatta az eget. 

Az sincs kizárva, hogy a művész úrnak anyagi gondjai akadtak, és kisebb tüntetésekre jár haknizni. Pénzért.

1 komment

Címkék: eger terry black szolidaritás


2011.12.09. 10:04 Egri Ámpír

Kilátásaink

 

Szólj hozzá!

Címkék: jövő eger költségvetés kiszámíthatóság


2011.11.28. 21:48 Egri Ámpír

Egri vitézkedés a százmilliókkal

A kérdés eldőlt, költözik a lovas szobor. De milyen áron? A Szúnyog közbe – a belvárosi rehabilitáció keretén belül – tervezett park kialakítása több mint 300 millió forintba fog kerülni. S mi több: lerombolnak egy épületet is, amelyet néhány éve több mint 150 millió forintért vett meg a város. Talán lehetett volna költséghatékonyabb megoldást is választani. Vagy hagyni a helyén.

Szólj hozzá!

Címkék: eger dobó tér végvári vitézek


2011.11.21. 21:16 Egri Ámpír

Helyi járat: több, mint ötezer forint lesz egy egri buszbérlet

 

A buszon váltható menetjegyen kívül szinte minden jegy- és bérlet ára növekedni fog január elsejétől az egri városi buszközlekedésben. A teljes árú bérlet várhatóan 455 forinttal lesz több.

 

A mai 220 helyett 240 forint lesz az elővételben váltott menetjegy Egerben. A teljes árú bérlet 4625-ről 5080 forintra emelkedik, a tanuló/ nyugdíjas és a kisgyermekes bérlet viszont csupán 50 forinttal lesz több, mint jelenleg.

Persze, mindez csak akkor lép életbe, ha a csütörtöki közgyűlésen igennel szavaz a képviselők nagy része. Persze tudjuk, hogy nemrég a kormánypárt egri szervezete – na, most jogosan tehetnénk fel a kérdést, hogy a kettő közül melyik – „zöld” lett, de amit emelni kell, azt együtt emelik. És ezt most, úgy fest – az Agria Volán helyzetét és az ÁFA-emelkedést is látva – emelni kell.

 

Szólj hozzá!

Címkék: áremelés bérlet agria volán


2011.11.19. 09:46 Egri Ámpír

Látványterv: ilyen lesz új helyén a lovasszobor

 

 

Előző bejegyzésünkben beszámoltunk arról, hogy minden bizonnyal a Szúnyog közben lesz a végvári vitézek szobra. Azóta már egy látványterv is készült, amelyen jól látszik, hogy a szobor körül egy rendezett parkot is kialakítanának.

 

A városvezetők és szakmai csoportok szerint azért is kell elhurcolni a kompozíciót a Dobó térről, mert az csökkenti a Dobó-szobor dominanciáját, továbbá a Városháza látképét is gyengíti egyes helyekről.

 

 

1 komment

Címkék: eger szúnyog köz végvári vitézek


2011.11.17. 17:04 Egri Ámpír

A Szúnyog közben lesz a lovasszobor

Blogunk úgy tudja eldőlt: a Szúnyog közben helyezik el a Dobó téren található végvári vitézek lovasszobrát. A nagy társadalmi egyeztetés elmaradt, nem is lett volna értelme, hiszen a városlakók kevés hányada szeretné, ha a szobor elkerülne a főtérről.

Óriási vitát váltott ki tavaly az a szándék, miszerint a Dobó tér felújítása miatt áthelyeznék a lovasszobrot. A szocialisták jól meg is lovagolták az ügyet, aláírásgyűjtésbe kezdtek, de ennyi. A listát eltették, sok mindent nem tettek vele azóta. Inkább tűnt egy kampányfogásnak kezdeményezésük, mint valós felháborodásnak.

A jövő heti közgyűlésen a képviselők szavazhatnak majd a szobor sorsáról. És mivel az előterjesztésben azt javasolják, hogy a Szúnyog köz legyen a Dobó tér és Eger egyik ikonjának új otthona, minden bizonnyal oda kerül a kompozíció.

 

Szólj hozzá!

Címkék: eger dobó tér végvári vitézek


2011.11.07. 15:15 Egri Ámpír

Megint más városból importáltak "egri" látképet


Újra más képpel illusztrálták Egert – bár, most szerencsére nem egy hivatalos kiadványban, „csupán” egy helyi cég honlapján bakiztak ismét egy nagyot.

Egy webáruház adott elérhetőségeiről megtévesztő fotót. Ha másról nem is, de a képen látható Pizza-Hutról egyből rájöhetünk, hogy az illusztrációnak semmi köze Egerhez. A figyelmetlen honlapgazda egy pozsonyi szálloda képét másolta be a Torok köz 2-es szám alá bejegyzett áruház elérhetőségeinél - adta hírül egy országos portál.

Korábban már mi is írtunk róla, hogy az egri Okmányiroda egyik kiadványán tévedésből egy cseh város, Cheb (német elnevezése: Eger) egy részének látképével illusztrálták a hevesi megyeszékhely főterét. A mostani baki felettébb érthetetlen, hiszen nem tudnánk említeni olyan nyomós indokot, amely megtéveszthette volna a honlap kezelőjét.

 

Link a webáruházhoz 

 

Szólj hozzá!

Címkék: eger pozsony


2011.10.27. 00:34 Egri Ámpír

Színezd újra

A szomszéd nője - pardon, most már pártja is - mindig zöldebb:

"Zöld párt lett a Fidesz egri alapszervezete"

És küldjük az alábbi számot mindenkinek, aki szereti!

"S, ha az égbolt beborulna, ne menekülj, csak színezd újra!"

 

sajtóanyagok: 1. 2. 3.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz zöld eger


2011.10.23. 14:10 Egri Ámpír

Jó hüvelyben Dobó kardja?

 

A közelmúltban újra kiosztották a hevesi megyeszékhely által alapított Dobó kardja kitüntetést. A díjat elvileg azok kaphatják, akik Eger városát személyükben és tetteikben kimagasló szinten képviselik. Idén Schváb Zoltán, közlekedésért felelős helyettes államtitkár is megkapta a várkapitány kardjának hiteles másolatát. A politikus oly kimagasló szinte képviseli az egri szellemiséget, hogy mi, halandók, azt észre sem vesszük. Reméljük, mások igen.

 

Szólj hozzá!

Címkék: eger dobó kardja


2011.10.09. 09:28 Egri Ámpír

Baljós Árnyak

A Bíboros közleményét idézzük:

 

Több szórakozóhely után a Bíborost is a bezárás fenyegeti, amennyiben megvalósul az a kezdeményezés, ami 22 órában korlátozná a szórakozóhely nyitva tartását. Egerben alighanem néhány diszkón kívül nem maradna más szórakozóhely a városban.
Aki egyetért azzal, hogy Egerben a fiatalságnak szüksége van olyan szórakozóhelyekre, ahol kulturáltan tud társadalmi életet élni, és szerinte a Bíboros egyike ezeknek a helyeknek, kérjük, hogy aláírásával támogassa petíciónkat. Ezt megteheti a Bíborosban jövő hét végéig.
Előre is köszönjük a támogatásotokat.

Üdvözlettel:
Bíboros csapata

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: eger bíboros egal egrix


2011.10.03. 21:07 Egri Ámpír

Mi lesz az Agorával?

 

Az egrieket már régóta izgatja az Agria Agora helyzete. A kulturális centrum megépítésére a második körös közbeszerzési pályázat is eredménytelen volt. Blogunk megtudta a kivitelezők által tett ajánlatok pontos paramétereit.

 

Mint tudjuk, a második forduló sikertelensége után is akad még némi remény az Agora megépülésére. Ennek van, aki örül, de akad olyan is, aki szerint nem tenne jót a városnak a komplexum. A legfőbb érvek azt hangsúlyozzák, hogy nem lesz fenntartható, vagy ha igen, rengeteg pénzébe fog kerülni a megyeszékhelynek. A polgármester a legutóbbi közgyűlésen azt mondta, hogy szeretnék kitolni a kivitelezés határidejét, de emellett van egy B-tervük is.

 

Azt nem tudni, mi a B-terv, de mindenképp módosítaniuk kell a kiíráson, mert a legolcsóbb érvényes ajánlat sem közelítette meg a rendelkezésre álló nettó 1,47 milliárdot. A kiírás három elemére külön-külön is lehetett pályázni. Az első elem volt maga a nyolcezer négyzetméteres ház felépítése egyebek közt a számos kiállító- és oktatóteremmel és a hatszáz férőhelyes nagyteremmel. A második a színpad- és fénytechnika kiépítése, a harmadik pedig az épület tűzrendszerének kialakítása volt.

 

Az első elemre érkezett legolcsóbb – ám érvénytelen – ajánlatot a szigetszentmiklósi székhelyű EnerGas Kft. tette: nettó 1.636.422.063 forintért (bruttó: 2.045.527.500) dolgoznának a főépületen. Csak egy kicsivel drágább a legolcsóbb érvényes ajánlatot benyújtó Imola Konstrukt Kft. – HUNÉP Univerzál Zrt., ők úgy gondolták, hogy nettó 1.748.465 forintért (bruttó: 2.185.581.250) eleget tudnak tenni a kiíró igényeinek. Csak az első elemre ajánlott összeg 300 millióval több mint az egészre kiírt 1,47 milliárd.

A beérkezett ajánlatokban szemezgetve láthatjuk, hogy a nettó 1,748 milliárd is még elég kedvező. A többi közt a Magyar Építő Zrt. nettó 2.098.402.592 forintért (bruttó: 2.623.003.240), a STRABAG MML Kft. 1.958.572.526 (bruttó: 2.448.215.658), az ADEPTUS-H Mély- és Magasépítő Zrt. 2.195.000.000 (bruttó: 2.743.750000), a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. pedig 1.795.178.397 (bruttó: 2.243.972.996) forintért vállalná a jelek szerint elég nagy feladatot.

 

A Színpadtechnika és berendezések tételre két ajánlatot várt a kiíró: egy szűkebb és egy bővebb műszaki tartalommal rendelkezőt. Szintén szemezgetve: a BOSCH REXROTH Hajtás- és Vezérléstechnikai Kft. az „A” változatot nettó 179.320.000 forintért( bruttó: 224.150.000), a „B”-t nettó 322.296.800 (bruttó: 402.871.000) magyar forintért vállalná a kivitelezést; ugyanezt a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. 197.499.801 (britto: 246.874.751) illetve 251.064.364 forintért (bruttó: 313.830.455), míg az EnerGas Kft. 332.041.011 (bruttó: 415.051.263) továbbá 379.018.539 forintért (bruttó: 473.773.173) építené ki a kért berendezéseket.

 

És íme néhány ajánlat a tűzvédelmi és spinkler kialakítására érkezett tételekből: BOSCH REXROTH Hajtás- és Vezérléstechnika Kft.: nettó 56.885.319 forint (bruttó: 71.106.648); Hérosz Zrt. – H-Vill Kft.: 59.781.232 forint (bruttó: 74.726.540); G4S Biztonságtechnikai Kft.: 54.623.763 forint (bruttó: 68.279.703); KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.: 54.703.935 forint (bruttó: 68.379.918).

 

Nos, ezek a fránya vállalkozók nagyon drágán dolgoznak. Az biztos: a második körös közbeszerzéssel sem jutottunk előrébb. Még mindig nem tudjuk, mi lesz az Agria Agorával.

 

Szólj hozzá!

Címkék: eger agria agora afora


2011.10.03. 12:38 Egri Ámpír

Jó évjárat lesz a 2011-es?

 

Szólj hozzá!

Címkék: eger bor szuret egri hegyközsség


2011.09.30. 10:57 Egri Ámpír

Bohóckodás az egri közgyűlésben?

Eger MJV Közgyűlése 2011. szeptember 29-i ülésén Császár Zoltán képviselő Eger helyzetét Esztergomhoz és Indiához hasonlította. Habis László polgármester bohóckodásnak nevezte a képviselő magatartását.

Szólj hozzá!

Címkék: eger közgyűlés habis lászló császár zoltán


2011.09.27. 18:47 Egri Ámpír

Helyreigazítás!

 

Ha következtetéseink nem tévesek, akkor Szeleczki János törvényt sért -írtuk korábban.

 

Beismerjük, hogy következtetéseink tévesek voltak. Ezúton kérünk elnézést és kijelentjük, hogy Szeleczki János nem sért törvényt. Állításunkat közigazgatási szakemberekkel való újabb információcsere után változtattuk meg.

 

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 15. § (6) bekezdése azt írja, hogy a közoktatási intézményben történő foglalkoztatás esetén a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 41. § (2) bekezdésének a) pontja nem alkalmazható, vagyis a jelenlegi helyzet nem minősül összeférhetetlennek.

Blogunk a bocsánatkérésen túl kijelenti, hogy más sajtóorgánum idézése miatt felelősséget nem vállal.

Szólj hozzá!

Címkék: eger helyreigazítás szeleczki jános


2011.09.27. 09:11 Egri Ámpír

Törvénysértő Szeleczki közalkalmazotti jogállása? (helyreigazítással)

(helyreigazítással)

Blogunk úgy tudja: Szeleczki János korábbi alpolgármester, a Lenkey János Általános Iskola frissen kinevezett igazgatója törvényt sért. A Lenkeyben régóta tanító felesége augusztustól beosztottja, amit tilt a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény.

 

Május végén született a döntés: a korábbi ciklus egri alpolgármestere igazgatói széket kap. Augusztustól Szeleczki János el is foglalta méltó helyét, és boldogan, háta mögött a szakmai szervezetek alapos támogatásával repíti magaslatokba a Lenkey János Általános Iskolát és szeretett diákjait.

Az emberek kicsit hőbörögtek, a szülők még levelet is írtak. Mindhiába. A megyeszékhely közgyűlése döntött: a diákok és az iskola a legjobb kezekben a korábbi alpolgármester felügyelete alatt van. Az nem számított, hogy az intézmény nevelőtestülete, az alkalmazotti közösség, a Szülők Közössége, a bejáró gyermekek szülei és a Diákönkormányzat is írásbeli véleményében a korábbi igazgató pályázatát támogatta. Végülis mindegy is, tudtuk, hogy egyszer eljön az idő, a háttérbe szorított Szeleczkit kárpótolni kellett valahogy. Épp a Lenkey jött kapóra.

Mindezzel (hivatalosan) csak egy bökkenő akadhat, hiszen a közalkalmazottak jogállásáról rendelkező törvény kimondja: a magasabb vezető közalkalmazotti munkakörével összeférhetetlen, ha az valamely közeli hozzátartozójával felügyeleti viszonyba kerül. Az igazgató úr a munkahelyen irányít, tehát felügyeli a régebb óta mindenki megelégedésére ott tanító felesége munkáját. Ha következtetéseink nem tévesek, akkor Szeleczki János törvényt sért.


 

A hitelesség kedvéért a hivatkozott passzus néhány pontos részlete (aláhúzás a szerkesztőtől):

 

41. § (1) A közalkalmazott nem létesíthet munkavégzésre irányuló további jogviszonyt, ha az a közalkalmazotti jogviszonya alapján betöltött munkakörével összeférhetetlen.

(2) A magasabb vezető, vezető, továbbá a pénzügyi kötelezettségvállalásra jogosult közalkalmazott munkakörével, vezető megbízásával összeférhetetlen

a) ha közeli hozzátartozójával [Mt. 139. § (2) bekezdés] irányítási (felügyeleti), ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne,

 

44. § (1) A közalkalmazott a munkaidejét nem érintő további munkavégzésre irányuló jogviszony létesítését - a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, továbbá a közérdekű önkéntes tevékenység kivételével - köteles a munkáltatónak előzetesen írásban bejelenteni, amely összeférhetetlenség esetén a további jogviszony létesítését írásban megtiltja.

(2) A munkáltatónak a munkavégzésre irányuló további jogviszony létesítését megtiltó intézkedése ellen munkaügyi jogvita kezdeményezhető.

(3) Ha a munkáltató az összeférhetetlenségről nem az (1) bekezdés szerinti bejelentés alapján szerez tudomást, a tudomásszerzéstől számított öt munkanapon belül írásban felszólítja a közalkalmazottat az összeférhetetlenség megszüntetésére.

(4) Ha a közalkalmazott az (1) bekezdés szerinti megtiltás, illetve a (3) bekezdés szerinti felszólítás kézhezvételét követő harminc napon belül az összeférhetetlenséget nem szünteti meg, a közalkalmazotti jogviszonyra a Munka Törvénykönyve 10. § (1) bekezdését kell alkalmazni.

 

FRISSÍTÉS!

 

Beismerjük, hogy következtetéseink tévesek voltak. Ezúton kérünk elnézést és kijelentjük, hogy Szeleczki János nem sért törvényt. Állításunkat közigazgatási szakemberekkel való újabb információcsere után változtattuk meg.

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 15. § (6) bekezdése azt írja, hogy a közoktatási intézményben történő foglalkoztatás esetén a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 41. § (2) bekezdésének a) pontja nem alkalmazható, vagyis a jelenlegi helyzet nem minősül összeférhetetlennek.

Blogunk a bocsánatkérésen túl kijelenti, hogy más sajtóorgánum idézése miatt felelősséget nem vállal.

 

Szólj hozzá!

Címkék: eger szeleczki jános


2011.09.22. 15:24 Egri Ámpír

EGAL adok-kapok: az önkormányzat szabálytalanságokat emleget

Az egri városvezetés szerint az üzemeltető miatt is kell sok pénzt költeni majd az EGAL-ra, hiszen a fenntartók a korábbi felújítások után nem figyeltek az állagmegóvásra.

Az elmúlt napok hírei és találgatásai után az egri önkormányzat közleményben ismertette álláspontját az EGAL működésével kapcsolatban. Úgy látják: nem a város által biztosított kevesebb forrás miatt zár be a klub. A városvezetők szerint azt a pénzt pedig, amit most is megkap a működtető Egri Alternatív Kulturális Egyesület, nem megfelelően használják fel.

Azt írják, hogy az anyagi nehézségeket, a felgyülemlett nagy összegű közüzemi számla-, adó- és jogdíjtartozást nem az egri önkormányzat okozta, és azért nem is tud felelősséget vállalni. Hozzáteszik: a klubban több alkalommal szabálytalanságokat, hiányosságokat tártak fel az ellenőrzést végző hatóságok – a helyiség működési körülményeinek alakítása sem Eger városán múlt.

Van élet az EGAL után, de annak érdekében, hogy az egri fiatalok számára kulturált körülményeket teremtsünk, az önkormányzatnak várhatóan fejlesztési forrást kell találnia. Mindez azért, mert a jelenlegi üzemeltető – az öt évvel ezelőtti komoly beruházásokat követően – nem gondoskodott a létesítmény állagmegóvásáról – áll a Rázsi Botond alpolgármester nevével jegyzett hivatalos dokumentumban.

Összegezve: lesz egy új klub, de előtte újra kell építeni, amit Juhász Mihályék tönkretettek – vélekedik az önkormányzat.

 

 

1 komment

Címkék: egal juhász mihály rázsi botond


2011.09.20. 21:28 Egri Ámpír

EGAL: vége a kálváriának, januártól bezár a klub

 

Úgy tűnik, végleg „más” idők várnak az EGAL klubra: januártól bezár az egri alternatív éjszakai élet korábbi fellegvára.

A tizenhat éve működő, országosan is ismert klubot működtető Egri Alternatív Kulturális Egyesület nem akarja – pontosabban: nem tudja – működtetni a helyet.


 

A különböző országos szavazásokon háromszor is az év szórakozóhelyének választott klub még most is, mikor már egyértelműen túl van fénykorán, az egri fiatalok leglátogatottabb buli helye. Bloguk úgy tudja: az egri városvezetők az állandó lakossági bejelentések miatt is már korábban döntöttek arról, hogy a támogatások és források folyamatos megvonásával ellehetetlenítik az EGAL-t. Akciójuknak legfőbb kitétele az volt, hogy a szélsőjobb semmilyen szerepet ne kaphasson a klub későbbi működtetésében.

 

Az EGAL működtetői a tizenhat éves működés lezárásaként szeptember 23-tól egy három hónapon át tartó Finálét szerveznek.

Szólj hozzá!

Címkék: eger más misi egal juhász mihály


süti beállítások módosítása