helló Eger!

közélet, politika, művészet, kultúra, sport, kényes dolgok, kínos történetek - szóval Eger. Néha komolyan, néha pedig egyáltalán nem. Ha van egy jó sztorid - jöhet!

Facebook

Címkék

afora (1) agora (1) agria agora (2) agria volán (2) áremelés (1) ász jelentés (1) badora dance company (1) bárány uszoda (1) belváros (2) bérlet (1) bíboros (1) biomassza (2) biomassza fűtőmű (2) blaskó balázs (3) bognár ignác (1) bor (1) cheb (1) csarnó ákos (1) császár zoltán (3) dobó kardja (1) dobó szobor (1) dobó tér (2) dr. csarnó ákos (1) dr. kovács luca (1) dr bánhidy péter (1) dr bárány attila (1) egal (3) eger (35) egri (1) egrix (1) egri hegyközsség (1) egri magazin (1) egri önkormányzat (1) evat (1) evat zrt (2) fc (1) fidesz (6) foci (1) gárdonyi géza színház (1) gyurcsány ferenc (1) habis lászló (6) helloeger blog (1) helyreigazítás (1) jégpálya (1) jobbik (2) jövő (1) juhász mihály (2) jung lászló (1) kiszámíthatóság (1) kocsis zoltán (1) költségvetés (1) költségvetési és gazdálkodási bizottság (1) környezetvédelmi hatástanulmány (1) köszöntő (1) kovács géza (1) közgyűlés (1) lista botrány (1) lmp (3) lopás (1) lugosi dénes (1) magyar dal napja (1) martonné adler ildikó (1) más (1) megyeháza (1) menetrend (1) misi (1) misz mihály (1) mszp (3) műjégpálya (2) nagy istván (1) olimpia (1) önkormányzat (1) pál györgy (2) pénzügyi és ügyrendi bizottság (1) pozsony (1) protovinné zsilinszky erzsébet (1) rátkai attila (1) rázsi botond (3) saárossy kinga (3) sós istván (1) sós tamás (1) szeleczki jános (2) szelektív hulladék (1) szelek szárnyán (1) szocialisták (1) szolidaritás (1) szúnyog köz (1) szuret (1) tánc (1) távhő (1) távhődíj (1) terry black (1) tervpályázat (1) tóth istván (2) tüntetés (1) urban legends (1) vancsa miklós (1) várkonyi györgy (2) városi legendák (1) végvári vitézek (3) zöld (1) Címkefelhő

2011.09.07. 10:48 Egri Ámpír

Egyre nagyobb biomaszlag – mi lesz az egri biomassza fűtőművel? II. rész

Az emberek többségének Egerben fogalma sincs arról, hogy mekkora lesz a téli fűtés költsége. A fűtőmű minden bizonnyal még idén nem lesz kész, de még az a képlet sem ismert, amely alapján kiszámolják a hődíjat.

(folytatás)

Mind az EVAT Zrt., mind a Hőközpont, mind a városvezetés érezte, hogy ennyi nem lesz elég a nagy hidegek előtt, és novemberben lakossági fórumot tartottak, ahol megpróbáltak válaszokat adni a felmerült kérdésekre. Időközben a környezetvédelmi dokumentáció is kikerült a honlapra. Ebből az derül ki, hogy a fűtőmű károsanyag-kibocsájtása nem éri el az egészségügyi határértéket. Ettől függetlenül tény az, hogy a keletkező káros anyagok a városban fognak lecsapódni, továbbá senki nem számolt a faaprítékot szállító teherautók út-, és épületterhelő, rongáló hatásával, ezek az érvek pedig a fórumokon és blogokon többször elhangzottak.

 

Hogy fizetünk?

 

Mindenki legfontosabb kérdése a lakosság (a fogyasztók) díjfizetésével volt kapcsolatos, ráadásul a képviselő testület előtt is hosszas vita alakult ki a tervezett beruházás és a távhődíjak körül. A fizetendő díj két részből áll:

 

Az alapdíj:

 

a) a távhőszolgáltató saját hőtermelő létesítményének és egyéb eszközeinek tüzelőanyag nélküli közvetlen költségeiből,

b)a távhőszolgáltató szervezeteinek és egyéb eszközeinek az üzemi általános költségeinek összegéből

c)központi irányítás költségeiből

d) nyereségből, de legfeljebb 8 %-os bruttó eszközértékre vetített nyereségből áll.

 

A hődíj:

 

a) a távhőszolgáltató által értékesített távhő előállításához szükséges tüzelőanyag költségéből,

b) a más termelőtől vásárolt táv-hő beszerzési költségéből,

c) és legfeljebb az a) és b) pontokban szereplő költségekre vetített 8 % nyereségből áll.

 

De mennyit is kell most fizetni?

 

Az EVAT Zrt. honlapján a következő felhívással találkozhatunk:

 

 

 

 

A számokból illetve a közgyűlési anyagokból könnyen kiszámítható, követhető a díjfizetés alakulása. Az alapdíj 9,5%-al emelkedett, igaz az előző évben nem volt áremelés. Azonban a hődíj alakulásáról nem esett szó a közgyűlésen, pedig az további 9,5 %-os áremelkedést jelentett a távhődíjon belül.

 

A távhődíjat tárgyaló közgyűlés jegyzőkönyv itt érhető el: http://eger.hu/%C3%96nkorm%C3%A1nyzat/K%C3%B6zgy%C5%B1l%C3%A9s/K%C3%B6zgy%C5%B1l%C3%A9sijegyz%C5%91k%C3%B6nyvek/2010/tabid/2162/Default.aspx

 

A gázár alakulása

 

Látszik, hogy a közgyűlésnek csak az elsőre, az alapdíjra van ráhatása, ugyanis a hődíj jelentős részét egy árképlet alapján számítják ki, ami pedig a gáz világpiaci árához van kötve. Ez a világpiaci ár folyamatosan emelkedik, azonban az érintett minisztériumi szakemberek és politikusok csatározásai miatt egyelőre nem lehet tudni, mi lesz ez a képlet. A kormány, hogy elsimítsa a botrányokat, a Bencsik-Lázár ellentétet úgy próbálta feloldani, hogy a képlet kiszámítására a Századvég Gazdaságkutató Zrt-t bízta meg. Ezzel az egyelőre homályban lapuló képlettel szeptemberben elő kellene jönnie a Zrt-nek, mert az ország lakosságának jelentős része jelenleg nem tudja, hogy mibe fog kerülni neki a tél. Ezt a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a lakossági távhőtámogatás rendszere a korábbi formájában megszűnik.

 

Jogosan tehetjük föl a kérdést: Mennyibe fog kerülni a fűtés Egerben?

 

Mi lesz veled műjégpálya?

 

Korábban megírtuk, pár szóval egészítenénk ki a jégpálya kálváriáját. A legérdekesebb kérdés ugyanis az, hogy miért kellett rohamtempóban lebontani a jégpályát, ha azóta semmilyen építkezés nem kezdődött? Ha már bontani kell, akkor miért nem lehetett addig megtartani a pályát, amíg az építkezés meg nem kezdődik? Sajnos úgy látszik tényleg nem tartozik a jégpálya üzemeltetése az EVAT Zrt. tevékenységi körébe és szabadulni szeretne az egésztől.

 

Miért magánerőből épül(ne) a fűtőmű?

 

A biomassza kiválasztásánál a fő szempont az volt, hogy az Egererdő Zrt. a megyeszékhely környékéről hosszú ideig el tudja látni fával a fűtőművet. A környezeti hatásokról külön tanulmány készül a város „asztalára”. Annyit már most tudni, hogy por- és széndioxid-kibocsátás gyakorlatilag nem lesz, a fűtőmű halkabban teszi majd a dolgát, mint a gázmotor, a fa pedig konténerekbe zárva érkezik naponta várhatóan öt teherautóval. Várkonyi hozzátette: az EVAT-nak jelenleg 500 millió forintos a hitelállománya, saját beruházásban nem tudta volna megépíteni a létesítményt. A távfűtési tarifákat illetően pedig nincs ok aggodalomra a cég belépése miatt, hiszen a díjakat megállapító árhatóság továbbra is az önkormányzat.”

 

Forrás:

http://www.heol.hu/heves/kozelet/politikai-vita-a-titokzatos-egri-biomassza-korul-317879

 

Véleményünk szerint a városnak inkább saját beruházásban kellett volna gondolkoznia. Könnyű mondani, hogy a hatóság az önkormányzat, de a fa, mint fűtőanyag ára az egekbe szökne, mert egy ekkora kapacitású fűtőmű felhajtaná az árakat. A tűzifa beszerzéséről pedig nem az EVAT Zrt, nem a Hőközpont, de nem is a városvezetés, hanem az építtető cég dönt. És akkor az ígért olcsóbb távhődíjat el is felejthetjük. Azt már csak bátortalanul merjük feltételezni, hogy pont az a Egererdő Zrt. szállítja majd a faaprítékot, aminek vezetője dr. Jung László és akinek a fia Jung László véletlenül a Fidesz színeiben egri önkormányzati képviselő.

 

Van alternatíva?

 

Világosan látjuk, hogy a gázfüggőség és a gáz árának folyamatos emelkedése egy olyan folyamat, aminek a vége a rendkívül drága távhő. Az is érthető, egyenesen üdvözlendő, hogy a vezetés keresi a megoldásokat, azonban az nem egyértelmű, hogy miért nem számoltak a geotermikus energiával, vagy miért nem erőltették napkollektoros rendszerek kiépítését, amit az állam támogatott volna. Vagy ha számoltak, akkor az eredményekről és a számokról miért nem tájékoztatják az egrieket?

 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz eger műjégpálya távhődíj biomassza fűtőmű evat zrt környezetvédelmi hatástanulmány jung lászló


A bejegyzés trackback címe:

https://helloeger.blog.hu/api/trackback/id/tr773208475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása