helló Eger!

közélet, politika, művészet, kultúra, sport, kényes dolgok, kínos történetek - szóval Eger. Néha komolyan, néha pedig egyáltalán nem. Ha van egy jó sztorid - jöhet!

Facebook

Címkék

afora (1) agora (1) agria agora (2) agria volán (2) áremelés (1) ász jelentés (1) badora dance company (1) bárány uszoda (1) belváros (2) bérlet (1) bíboros (1) biomassza (2) biomassza fűtőmű (2) blaskó balázs (3) bognár ignác (1) bor (1) cheb (1) csarnó ákos (1) császár zoltán (3) dobó kardja (1) dobó szobor (1) dobó tér (2) dr. csarnó ákos (1) dr. kovács luca (1) dr bánhidy péter (1) dr bárány attila (1) egal (3) eger (35) egri (1) egrix (1) egri hegyközsség (1) egri magazin (1) egri önkormányzat (1) evat (1) evat zrt (2) fc (1) fidesz (6) foci (1) gárdonyi géza színház (1) gyurcsány ferenc (1) habis lászló (6) helloeger blog (1) helyreigazítás (1) jégpálya (1) jobbik (2) jövő (1) juhász mihály (2) jung lászló (1) kiszámíthatóság (1) kocsis zoltán (1) költségvetés (1) költségvetési és gazdálkodási bizottság (1) környezetvédelmi hatástanulmány (1) köszöntő (1) kovács géza (1) közgyűlés (1) lista botrány (1) lmp (3) lopás (1) lugosi dénes (1) magyar dal napja (1) martonné adler ildikó (1) más (1) megyeháza (1) menetrend (1) misi (1) misz mihály (1) mszp (3) műjégpálya (2) nagy istván (1) olimpia (1) önkormányzat (1) pál györgy (2) pénzügyi és ügyrendi bizottság (1) pozsony (1) protovinné zsilinszky erzsébet (1) rátkai attila (1) rázsi botond (3) saárossy kinga (3) sós istván (1) sós tamás (1) szeleczki jános (2) szelektív hulladék (1) szelek szárnyán (1) szocialisták (1) szolidaritás (1) szúnyog köz (1) szuret (1) tánc (1) távhő (1) távhődíj (1) terry black (1) tervpályázat (1) tóth istván (2) tüntetés (1) urban legends (1) vancsa miklós (1) várkonyi györgy (2) városi legendák (1) végvári vitézek (3) zöld (1) Címkefelhő

2011.09.05. 12:32 Egri Ámpír

Egyre nagyobb biomaszlag – mi lesz az egri biomassza fűtőművel? I. rész

Mikor lesz kész végre az egri biomassza fűtőmű? Kész lesz-e egyáltalán? Olcsóbb lesz-e ettől a távhő díja? – Ilyen és számos hasonló kérdésre keressük a választ következő sorozatunkban.

 

Kezdetnek hírportálok és blogok anyagaiból válogattunk össze egy érdekes csokrot. Az ügy – a biomassza fűtőmű ügye – több szálon fut, és rengeteg érdekcsoportot érint vagy éppen azok érdekeit sérti.

 

Még a korábbi összetételű, de hasonló színezetű városvezetés úgy határozott, hogy biomassza fűtőművet építtet a Felsővárosi Lakótelep központi helyén üzemelő Hőközpont mellett. A terv ambiciózus volt, két kézzel szórták a megavattokat az elképzelés kiötlői. A biomassza fogalmát tisztázzuk először, tudományosan:

 

Biomassza: biológiai eredetű szervesanyag-tömeg, egy biocönózisban vagy biomban, a szárazföldön és vízben található élő és nemrég elhalt szervezetek (növények, állatok, mikroorganizmusok) testtömege;  biotechnológiai iparok termékei; és a különböző transzformálók (ember, állatok, feldolgozó iparok stb.) összes biológiai eredetű terméke, hulladéka, mellékterméke.”

 

Forrás:

http://www.nyf.hu/others/html/kornyezettud/megujulo/Biomassza/Biomassza.html

 

A biomassza fogalma a gyakorlatban:

 

Faapríték a megyeszékhely környékéről

 

A tervezett erőmű – ekkor még erőmű – az Eger körüli vagy Egerhez közeli erdőségek fáiból készült faaprítékkal illetve a város területén (bel-, és külterületén) keletkezett hulladékfával üzemelt volna. A terv előnye elvileg az, hogy a távhővel fűtött lakások hődíja alacsonyabb legyen. Így a megtermelt áramot nagyrészt a város használhatta volna, és talán csökkenhetett volna mindenki áramdíja, azonban mindez úgy tűnik, hogy több pénzügyi, környezetvédelmi és természetvédelmi kérdés miatt háttérbe szorult. Így nem csoda, hogy politikai ügy lett a biomassza erőműből (lásd lentebb az MSZP és az LMP álláspontját), de a civilek is hallatták hangjukat. Az EVAT Zrt. próbálta oltani a tüzet, és tájékoztató kiadványban közölt pár adatot, azonban hivatalos városvezetési álláspontot és számításokat a fűtésszámla alakulásáról nem kapott még egyetlen egri lakos sem.

 

Biomassza: mindenki erről beszélt

 

Ahogy az idő haladt előre, úgy változott a helyzet, a 2010-es önkormányzati választások előtt már biomassza fűtőműről beszélt mindenki, a város közbeszédét sokáig uralta a téma. A fűtőmű már egy kisebb kapacitású hőtermelő egység, áram termelésre már nem igazán alkalmas, kizárólag a felsővárosi lakások fűtését látta volna el.

 

Hőenergiát termelő biomassza fűtőmű épül Eger belterületén, az Északi lakótelep közepén. Az EVAT Zrt. 15 évre szóló megállapodást írt alá a kivitelezővel a hőenergia megvásárlására. A fűtőmű faapríték igénye évi 24000 tonna, amit az Egererdő Zrt. biztosít.

 
Megdöbbentőnek tartjuk, hogy az épületek energiatakarékosságának növelése helyett egy súlyosan környezetszennyező, jelentős természeti károkat okozó üzem fog megvalósulni. Valótlannak tartjuk a cég által közölt évi 600 tonnás széndioxid-kibocsátási értéket, a valós szám nagyságrendekkel több, a jelenlegi 13800 tonna háromszorosa is lehet. Figyelembe véve az uralkodó szélirányokat, az egri belváros és a Felsőváros óvodái, iskolái, munkahelyei igen súlyos légszennyezésnek lesznek kitéve. A beruházás megvalósulása esetén a légzőszervi, szív-érrendszeri és rákos megbetegedések növekedésére lehet számítani. Mindemellett veszélybe kerülhet Eger turistavonzó képessége is.”

 

Forrás:

http://egrizold.blog.hu/2010/09/13/olvasoi_velemeny_a_felsovaros_kozepen_egetik_el_a_bukk_erdeit#more2280128

 

Jánosi keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ha törvényileg ugyan nem is kötelező, de illett volna a képviselőtestület elé hozni egy anyagot az erőműről. Jelenleg az a helyzet, hogy a közgyűlési tagok is csak a napokban, a médiából ismerhették meg a nagyszabású elképzelést, s a tizenöt évre megkötött szerződés tartalmáról sincs információjuk. Pedig a távfűtés – amelyhez a bioüzem termelné a hőenergiát a jövő év januárjától – az egriek körülbelül egynegyedét érinti, a helyiek jelentős része távfűtéses lakásban él.

 

Forrás:

http://www.heol.hu/heves/kozelet/politikai-vita-a-titokzatos-egri-biomassza-korul-317879

 

Az LMP helyi csoportja szerint a tájékoztatás hiánya mellett további probléma az, hogy semmilyen hatástanulmány nem készült arról illetve nem került nyilvánosságra, hogy hogyan fog működni a fűtőmű, milyen lesz a szennyezőanyag-kibocsátás, mekkora forgalomnövekedés várható a környéken, és mindez mennyibe fog kerülni a fogyasztóknak hosszútávon. Arról sem készült semmilyen felmérés, hogy milyen alternatív lehetőségei vannak a városnak.

(…)

A Lehet Más a Politika egri csoportja szorgalmazza, hogy az önkormányzat vezetése értelmetlen kapkodás helyett a lakosság és a civil szervezetek bevonásával vizsgálja meg, milyen lehetőségei vannak a városnak a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, a spórolásra, illetve a gázfüggőség csökkentésére, illetve kéri, hogy a számításokat, létező tanulmányokat hozza nyilvánosságra.

 

Forrás:

http://www.egriszin.hu/?c=cikk&id=6179

 

Az EVAT Zrt. első féléves teljesítményéről Sós István (Fidesz-KDNP) alpolgármester elismerően nyilatkozott, viszont a napirendi pontnál több képviselő is megjegyezte, hogy késik a biomassza fűtőmű kivitelezése. Várkonyi György igazgató és Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester felhívta a figyelmet: nem rajtuk múlik a kivitelezés elindítása, kormányzati szinten kell tisztázni olyan központi rendelkezéseket, amelyek gátolják a munkát. Tóth István (Jobbik) kifogásolta, hogy a testület tagjai nem is láthatták még azt a szerződést, amelyet annó a fűtőmű kivitelezéséről kötöttek. Várkonyi hangsúlyozta: nem fogja kiadni a kontraktust, de adatokat mutat belőle. Erre többen megemlítették, hogy a képviselőknek joguk van az ilyen dokumentumokat áttekinteni. Ezek után az EVAT Zrt. igazgatója azt mondta, végülis nincs akadálya, megvizsgálhatják a részleteket.

A fűtőmű-beruházás csúszásával késik a korábban megígért műjégpálya megépítése is. Várkonyi György szerint igazából a jégpálya üzemeltetés nem is fő profilja az EVAT-nak. Csak akkor indulhat el a pálya építése, ha minden sínre kerül biomassza fűtőművel kapcsolatban.

Forrás:

http://www.heol.hu/heves/kozelet/egerben-nincs-gond-a-gazdalkodassal-396676


 

Valami nincs rendben

 

Az ügynek természetesen jóval több szála és megjelenése volt a sajtóban. Az utolsó hivatkozás, amely az augusztusi közgyűlésről tudósít, kiválóan mutatja a helyzet viszontagságait. Az EVAT Zrt. első embere nem hajlandó megmutatni még az önkormányzati képviselőknek sem azt a szerződést, amelyből kiderülhetnének a fűtőmű építésével kapcsolatos részletek. Amellett, hogy Várkonyinak egyébként kötelessége kiadni a kontraktust, kételyeket vethet fel annak feddhetetlensége, hiszen láthatóan nem szívesen tárják a részleteket a nagyközönség elé. Pedig a város érdeke is az lenne, hogy minél előbb induljon el a kivitelezés. Az a kivitelezés, amelytől oly sokat vártak korábban a képviselők és a hőfogyasztók is.

 

A folytatásban lesz szó az építőről, a környezetvédelmi hatástanulmányról, a jégpályáról, a gáz világpiaci áráról és az alternatív megoldásokról.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mszp fidesz eger tóth istván jobbik biomassza távhő habis lászló lmp várkonyi györgy biomassza fűtőmű sós istván


A bejegyzés trackback címe:

https://helloeger.blog.hu/api/trackback/id/tr253203931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása