helló Eger!

közélet, politika, művészet, kultúra, sport, kényes dolgok, kínos történetek - szóval Eger. Néha komolyan, néha pedig egyáltalán nem. Ha van egy jó sztorid - jöhet!

Facebook

Címkék

afora (1) agora (1) agria agora (2) agria volán (2) áremelés (1) ász jelentés (1) badora dance company (1) bárány uszoda (1) belváros (2) bérlet (1) bíboros (1) biomassza (2) biomassza fűtőmű (2) blaskó balázs (3) bognár ignác (1) bor (1) cheb (1) csarnó ákos (1) császár zoltán (3) dobó kardja (1) dobó szobor (1) dobó tér (2) dr. csarnó ákos (1) dr. kovács luca (1) dr bánhidy péter (1) dr bárány attila (1) egal (3) eger (35) egri (1) egrix (1) egri hegyközsség (1) egri magazin (1) egri önkormányzat (1) evat (1) evat zrt (2) fc (1) fidesz (6) foci (1) gárdonyi géza színház (1) gyurcsány ferenc (1) habis lászló (6) helloeger blog (1) helyreigazítás (1) jégpálya (1) jobbik (2) jövő (1) juhász mihály (2) jung lászló (1) kiszámíthatóság (1) kocsis zoltán (1) költségvetés (1) költségvetési és gazdálkodási bizottság (1) környezetvédelmi hatástanulmány (1) köszöntő (1) kovács géza (1) közgyűlés (1) lista botrány (1) lmp (3) lopás (1) lugosi dénes (1) magyar dal napja (1) martonné adler ildikó (1) más (1) megyeháza (1) menetrend (1) misi (1) misz mihály (1) mszp (3) műjégpálya (2) nagy istván (1) olimpia (1) önkormányzat (1) pál györgy (2) pénzügyi és ügyrendi bizottság (1) pozsony (1) protovinné zsilinszky erzsébet (1) rátkai attila (1) rázsi botond (3) saárossy kinga (3) sós istván (1) sós tamás (1) szeleczki jános (2) szelektív hulladék (1) szelek szárnyán (1) szocialisták (1) szolidaritás (1) szúnyog köz (1) szuret (1) tánc (1) távhő (1) távhődíj (1) terry black (1) tervpályázat (1) tóth istván (2) tüntetés (1) urban legends (1) vancsa miklós (1) várkonyi györgy (2) városi legendák (1) végvári vitézek (3) zöld (1) Címkefelhő

2011.08.17. 21:44 Egri Ámpír

Jégpálya, műjégpálya - a nagy semmi története

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt Egerben egy jégpálya. A múlt idő sajnos találó, de nem csak amiatt, mert éppen nyár van, hanem mert valamirevaló jégpályát már a múlt télen is alig sikerült összehozni a városban. Ráadásul az idei tél nem kecsegtet semmi jóval sem a hokisoknak, sem a jég többi szerelmesének. Ennyi szerencsétlenkedést egy város, méghozzá megyei jogú város nem tudott még felmutatni. Kabaréba illő a történet, nézzük hát, mi van a háttérben. Blogunk munkatársai alaposan átfésülték a netet, hogy információkra bukkanjanak. Amit találtak, azt most az olvasók elé tárjuk.

 

Az Északi lakótelepen álló Hőközpont mellett sokáig működött egy nyitott jégpálya amit tavaly ősszel elbontottak. A pályát használókról a sportszakma is írt összefoglalót érdemes megtekinteni (sajtó1, részlet a blogból lentebb), de természetesen a helyi sajtóban is folyamatosan napirenden volt a téma. Történetünk tehát a hokisokról és a korcsolyázókról is szól.

 

"Hogy az idei szezon végül mit hoz, arról nem tudnak semmit. A jégpálya elbontásáról a helyi médiában egyetlen hír sem jelent meg. Mint mondják, az önkormányzat és az üzemeltető sem tartotta fontosnak, hogy tájékoztassa a városban élő jégkorongozó és korcsolyázó közönséget a tervekről. Pedig az Egri Vitézek 50 gyermekkel közepes klubnak számítanak Heves megye székhelyén, a jégpálya több száz család téli szórakozását biztosítja. Annyit lehet tudni, hogy a pálya helyén egy magáncég épít biomassza-erőművet 1,4 milliárd forintos beruházás keretében, bár erről is csak egyetlen rövid írás jelent meg a megyei újság internetes változatában, mondják a csapatért aggódó szülők. Az erőműépítés körül azóta politikai balhé alakult ki, de ez számunkra mellékszál."

 

A városvezetés és a Hőközpontot (a jégpályát is) üzemeltető EVAT Zrt. felváltva  ígérte, hogy lesz profi jégpálya. Ezt a jégpályát a biomassza fűtőművet is felépítő cég építette volna de a mai napig egy kapavágást sem tettek a jégpálya ügyében. Az említett városvezetés és városi intézményvezetők  aztán belekezdtek a terelésbe. Több képviselő testületi ülésen is előkerült a téma, azonban leginkább alákérdezésnek tűnt a dolog, mint igazi számonkérésnek. Furcsán is hat, hogy Martonné Adler Ildikó (Fidesz-KDNP-ELE) kérdezi Rázsi Botond (Fidesz-KDNP-ELE) alpolgármestert, hogy hogy alakul a jégpálya sorsa. (eger,hu, a város hivatalos oldala, a december 16-ai ülés jegyzőkönyve 1. oldal, lap alja)

 

Belátták, legalábbis maguknak mindenképpen, hogy nem lesz fedett jégpálya, de még sátorral fedett jégpálya sem, viszont az egrieket sem foszthatják meg a jégtől. Kiizzadtak magukból az Érsek-kerti salakos pályán egy átmeneti megoldást: december végén, a téli szünet végére, egy olyan területen, amit évekig sóztak, hogy ne fagyjon meg a salak a focisták lába alatt. A területen a víz tartósan, több napon át tartó - 5 fok alatt kezdett volna csak megfagyni, és korcsolyázható jéggé szilárdulni. Blogunk elismeri viszont azt, hogy a városvezetés nem tehet arról, hogy januárban nem volt tartósan hideg, ezért a télen nem lehetett használni 4-5 napnál többet az ideiglenes jégpályát.(sajtó2) (sajtó3) (sajtó4) Mégis, mennyibe került ez nekünk, egrieknek? A bontás és az új pálya kialakítása, amit aztán alig lehetett használni, mennyibe került? A városi Sportiskola és vezetője Kovács Géza mennyit profitált ebből? Mind csak kidobott pénz az ablakon.

 

 

A Legyen Egerben idén is Műjégpálya! több ezer fős tavaly szerveződött facebook csoport a nevéhez hűen szervezkedett, igazából csak a jéggel szimpatizálók alakulata jelenleg is, ám jól mutatja, hogy mekkora igény lenne egy valódi jégpályára. A jégkorongosokról nem is szólva! (sajtó5) Ma 2011. augusztus 17-e van, az ígért jégpálya beruházás fasorban sincs, jogos az egriek kérdése, hogy lesz-e idén jégpálya és használhatják-e a hokisok edzésre, lesz-e öltöző, meleg víz, vagy csak a sótól kásás jeget kapjuk megint? Sajnos nagy valószínűség szerint marad a sós jégpálya. De mi lehet ennek az oka?

 

A korábban említett biomassza fűtőművet építők csak akkor kezdenek neki az építkezésnek (fűtőműnek és pályának egyszerre), ha megkapják a banki hitelt, vagyis lesz pénzük. Miért nincs azóta pénzük? Azért, mert a cég nem tud lerakni a bank asztalára egy költségvetés tervezetet. Miért nem tud lerakni egy tervezetet? Mert nem tudja kiszámolni a képletet. Ebben nem a cég a ludas, hanem a kormány, illetve  Lázár János frakcióvezető és Bencsik János, az energetikai ügyekért felelős államtitkár. Közöttük jelenleg is ellentét feszül, és amíg nem jutnak dűlőre képlet sem lesz. (sajtó6)

 

Összefoglalva a helyzetet: egyelőre nem látszik esély arra, hogy idén jó minőségű pályán edzhessenek a jégkorongozók vagy kulturált körülmények között lehessen korcsolyázni. Őszintén reméljük, hogy ha közeledik a tél, akkor legalább felkészült lesz az ideiglenes pálya üzemeltetője, de nem úgy, mint tavaly, és nem úgy, mint az útkarbantartók.

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz eger műjégpálya biomassza jégpálya kovács géza rázsi botond evat martonné adler ildikó


A bejegyzés trackback címe:

https://helloeger.blog.hu/api/trackback/id/tr183161218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása